Projekti Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta

Mogućnosti korištenja postojeće i nove brodske opreme za manipulaciju ulovom za potrebe selekcije ulova

Status Završen
Akronim SELEKTOR
Opis projekta Projekt ima za cilj prepoznati mogućnost diversifikacije i adaptacije opreme na ribarskom brodu u smislu manipulacije ulovom u svrhu dizanja kvalitete ulova kao i selekcije ribe odnosno mogućnost odvajanja nedorasle i neželjene, a već ulovljene ribe. Praćenje ponašanja riba i njihovo uzorkovanje odvijat će se od dana ulova do nekoliko dana nakon ulova. Determinacija genetske strukture na razini promjene mjesta ulova. Numerički podatci sakupljeni kroz ulov i odvajanje nedorasle ribe obradit će se statističkim metodama procjena varijabilnosti populacijske strukture ulova srdele i inćuna kao i mogućih ostalih vrsta sitne plave ribe u ulovu, prosječnih kondicijskih i dužinsko-masenih vrijednosti ulovljenih populacija po mjestu i datumu, određivanje ulova po jedinici napora, određivanjem referentnih veličinskih točaka odvajanja ribe neželjene u ulovu. Podaci proistekli iz potreba analiza odnose se na praćenje preživljavanja ribe vraćene nakon selekcije u eksperimentalnom kavezu kao i njezinih fizičkih oštećenja nakon odvajanja i procjene mogućnosti preživljavanja. Ribolov male plave ribe kao i rukovanje ulovom kroz kontinuitet vremena u određenim intervalima dobivalo je snažne impulse u promjenama načina ribolova, od ulova do skladištenja i prerade. Tradicionalni način ribolova obalnim mrežama potegačama zamijenio je ribolov brodovima s okružujućim mrežama - plivaricama što je unijelo svojevrsnu revoluciju u ribolovu jer se sa statičkog načina očekivanja većih plova uz obale kao i traženja na uskim ograničenim mjestima prešlo na značajnije migracije u traženju ribe. S prerađivanjem kao i značajnijim okvirima direktne konzumacije svježe ribe potreba za podizanjem kvalitete ulova je sve značajnija. Sitna plava riba je vrijedan izvor hrane zbog svoje visoke hranjive vrijednosti i esencijalnih hranjivih sastojaka poput dugolančanih omega-3 masnih kiselina - dokozaheksaenska (DHA) i eikosapentaenska kiselina (EPA), vitamina topivih u mastima (E i D) te udjela visokovrijednih i lako probavljivih proteini. Omega-3 masne kiseline vrlo su osjetljive na oksidaciju što rezultira gubitkom prehrambene kvalitete i stvaranjem oksidacijskih produkata što negativno utječe na prihvaćanje potrošača. Stoga je minimiziranje oksidativnog propadanja lipida tijekom prerade i skladištenja vrlo važno za isporuku sigurnih i zdravih proizvoda. Oštećenja ribe pri ulovu mrežom plivaricom su česta pojava što može rezultirati jačim tempom oksidativnog procesa a time i padom tržišne kvalitete ribe. Odbacivanje (neželjene i nedorasle) ribe i dalje je jedno od najvažnijih pitanja upravljanja morskim ribarstvom. Ono se smatra gubitkom resursa koji pridonosi prekomjernom ribolovu i nesigurnosti u procjeni zaliha.
Program financiranja

Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, strukturni fond

Trajanje Nije definirano trajanje projekta
Ukupni iznos projekta 2.956.093,28 HRK
AFZ uloga na projektu Partner